De dirigenten

Alexander de Blaeij – Symfonieorkest

Dirigent Alexander de Blaeij studeerde viool bij Else Krieg aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. Hij zette zijn opleiding voort bij Denis Zsigmondy aan de Universiteit van Mainz. Sinds 2001 maakt hij deel uit van de 1ste vioolgroep van Het Gelders Orkest (HGO). Gaandeweg ontpopte De Blaeij zich als een zeer opmerkelijk dirigeertalent. In 2008 nodigde Martin Sieghart, honorair gastdirigent van Het Gelders Orkest hem dan ook uit om onder zijn leiding in Graz directielessen te nemen. In juni 2008 maakte De Blaeij zijn debuut als dirigent bij Het Gelders Orkest en in november 2010 leidde hij HGO en het Toonkunstkoor Arnhem in de actie tegen het cultuurbeleid van het Kabinet Rutte I ‘De Schreeuw’ in Musis Sacrum te Arnhem. Zijn debuut als operadirigent maakte De Blaeij in april 2011 bij het Kameroperahuis te Zwolle.

In januari 2012 leidde De Blaeij een reeks kinderconcerten met HGO en op 14 februari dirigeerde hij het orkest tijdens het Valentijnsconcert. Tijdens laatstgenoemd evenement maakte hij onder meer diepe indruk met zijn interpretatie van het ‘Vorspiel’ tot Wagners muziekdrama ‘Tristan und Isolde’. In januari 2016 maakte Alexander zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest waar hij een kamermuziek ensemble dirigeerde in de AAA serie van het orkest. In 2017 dirigeerde hij bij KCO een stuk van Rosalie Hirsch en in mei 2018 dirigeerde hij een concert met Eva Maria Westbroek in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

In juli 2014 baarde Alexander de Blaeij opzien bij de internationale jury van het prestigieuze Wiener Musik Seminar. Hij dirigeerde Bruckner met het Savaria Symphony Orchestra en won de 2de prijs. Bij HGO experimenteerde De Blaeij ook met nieuwe muziek en alternatieve presentatievormen. Met de HGO Rebels kwam het tot diverse spraakmakende producties. In Duisburg speelde men op het Brachensiedlung Festival en met dansgroep Gif.t maakte hij de voorstellingen “Loveseat’ en ‘The Cloud’. Alexander ontwikkelde voor de opening van station Arnhem in 2015 het muzikale deel en dirigeerde tijdens deze opening ook Het Gelders Orkest.

In 2012 2013 en 2014 leidde Alexander meerdere projecten aan het Prins Claus conservatorium in Groningen. In 2017 leidde hij een project aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.

Sinds de zomer van 2016 is Alexander dirigent van het symfonieorkest van Bragi. Onder zijn leiding heeft het orkest al een aantal indrukwekkende stukken uitgevoerd, zoals Scheherazade van Rimski-Korsakov en de vierde symfonie van Gustav Mahler.

Rein de Vries – A-capellakoor

Rein de Vries is een belangrijke constante factor in de geschiedenis van Bragi: al in 1980 werd hij, nadat hij al twee jaar lid was geweest, benoemd tot dirigent van het a-capellakoor. Sindsdien is hij er niet meer weg te denken; hij is inmiddels de langst dienende dirigent die Bragi ooit gehad heeft. Tijdens het tournee in 2017 won het a-capellakoor onder leiding van Rein goud tijdens het internationale muziekconcours in Bratislava.

Naast het a-capellakoor leidde hij tussen maart 1998 en maart 2008 ook het grootkoor van Bragi – en dirigeerde de gezamenlijke stukken van grootkoor en orkest. Bij zijn 25-jarig jubileum als dirigent van Bragi, in december 2005, werd Rein benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Rein studeerde orkestdirectie en koordirectie aan het conservatorium te Groningen. Verder volgde hij interpretatiecursussen voor oude muziek in o.a. Aarhus en Bremen. In januari 1984 volgde hij Johan van der Meer op als dirigent van de Groningse Bachvereniging.

Met een project onder zijn leiding werd in 1985 Bachs Johannespassion voor het eerst in een authentieke bezetting uitgevoerd in Sofia, Bulgarije.

Ook het Gronings Blazerscollectief, het Gronings Kamerkoor en kamerorkest Divertimento stonden enige tijd onder zijn leiding. Behalve als dirigent is Rein ook actief als zanger, onder andere in de Bremer ensembles voor oude muziek “Concord of Arts” en “Weser-Renaissance”.

Hannah Tomasini – Grootkoor

Hannah Tomasini (1992) komt uit Groningen en studeerde klassiek piano bij Nata Tsvereli en koordirectie bij Louis Buskens, beiden aan het Prins Claus Conservatorium. Op het moment studeert ze daar nog klassiek zang bij Hanneke de Wit. Ze dirigeert meerdere koren en heeft een pianolespraktijk, ook geeft ze zangles bij de Roden Girl Choristers. Daarnaast verzorgt ze als mezzosopraan en pianist regelmatig concerten in de regio.

Tijdens haar zangstudie kreeg Hannah masterclasses van Nico van der Meel, Paul McNamara, Maarten Koningsberger en Margreet Honig. In het kader van haar studie koordirectie kreeg ze coaching van Ronald Slager en Antony Hermus. In operaproducties speelde ze onder andere de rol van derde dame in die Zauberflöte, en die van tovenares in Dido en Aeneas.

Naast haar muzikale activiteiten houdt ze van wandelen, lezen en reizen. Ze hoopt met haar brede basis als musicus, inclusief een flinke dosis enthousiasme, voor verbinding en richting te zorgen in elke omgeving waar ze werkzaam is.

Sinds eind 2023 is Hannah dirigent van het grootkoor van Bragi.

Foto door Arjen de Boer

0
    0
    Winkelmandje
    Your cart is emptyReturn to Shop