Het Symfonieorkest

Het studentenorkest van Bragi bestaat meer dan 100 jaar. In die periode heeft het in grootte gevarieerd van een strijkersensemble tot een volledig symfonieorkest en vele dirigenten gekend; op dit moment bestaat het orkest uit ongeveer 30 gedreven musicerende studenten. Vanaf september 2016 speelt en repeteert het studentenorkest onder leiding van Alexander de Blaeij.

In het najaar van 2019 staan de volgende stukken op het programma:
 • C. Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune
 • S. Prokofiev: Montagues and Capulets (Dance of the Knights) (selectie)
 • W.A. Mozart: Klarinetconcert in A major, deel II: Adagio
 • M. Helder: Opdrachtscomposititie
 • C. Debussy: Nocturnes, no. 3: Sirenes

 

In 2020 staan de volgende stukken op het programma:
 • Voorjaarsconcert:
  J.S. Bach: Matthäus Passion
 • Juniconcert:
  F. Mendelssohn-Bartholdy: Hör mein Bitten
  A. Bruckner: Symfonie no. 4, ‘Die Romantische’

Per seizoen zijn er twee repetitieweekenden; één voor het orkest alleen en één voor grootkoor en orkest samen. Deze weekenden leveren een flinke muzikale vooruitgang, een hoop gezelligheid en slaaptekorten op. Sinds 1999 gaat het orkest op tournee; zo bezocht zij in december 2003, samen met het grootkoor, Budapest. In 2005 nam het, als studentenorkest, deel aan een internationaal festival voor studentenmuziek in Belfort (Frankrijk). In 2007 bracht het orkest een bezoek aan Toscane en in de zomer van 2009 bezocht ze Madrid waar op meerdere festivals een aantal concerten werden gegeven. In 2011 ging onze tournee naar Krakau en Warschau in Polen en in de zomer van 2013 zijn we met de hele vereniging op tournee geweest naar Kroatië waar we concerten hebben gegeven in Zagreb, Karlovac en Pula. In de zomer van 2015 zijn we met Bragi naar Dachsen, Zürich en Bologna geweest, waar we naast een ontzettend leuke reis, mooie concerten hebben gegeven. In de zomer van 2017 waren Leipzig, Praag en Bratislava aan de beurt. 

Zo is er een leuke traditie ontstaan om eens in de twee jaar met de hele vereniging naar het buitenland te gaan!

Audiofragmenten

Fragment uit Scheherazade (Rimski-Korsakov), december 2018

Fragment uit Scheherazade (Rimski-Korsakov), december 2018

Fragment uit de 4e symfonie van Gustav Mahler, december 2017

Alle audio © Recordare

Praktische informatie

 Auditie:

Als je besloten hebt lid te willen worden van ons studentenorkest, word je uitgenodigd voor een auditie. Auditeren kan in principe aan het begin van ieder project, maar is in overleg ook later mogelijk. De auditie bestaat uit een voorstelrondje en het voorspelen. Tijdens het voorspelen draag je de auditiefragmenten (zie hiernaast) en een zelf uitgekozen stuk voor aan de dirigent, de concertmeester en de aanvoerder van de desbetreffende sectie. Na je auditie hoor je direct of je bent aangenomen.

Op dit moment hebben we nog plek op de volgende posities:

 • Viool (1e en 2e)
 • Altviool
 • Cello
 • Contrabas
 • Hobo
 • Fagot (1e en 2e)
 • Hoorn
 • Trompet (1e en 2e)
 • 1e Trombone
 • Tuba
 • Pauken

 

Vacante aanvoerdersposities

Ook zijn we momenteel op zoek naar een nieuwe aanvoerder voor de 2e violen en een nieuwe aanvoerder voor de altviolen. Als je wilt auditeren voor een aanvoerderspositie moet je naast de reguliere auditiefragmenten ook de auditiefragmenten voor de aanvoerderspositie instuderen. 

 

Auditiefragmenten voor academisch jaar 2019-2020:

Trompet
Hoorn
Hobo
Klarinet
Trombone
Fluit
Viool
Altviool
Cello


Auditiefragmenten voor aanvoerdersposities:

2e viool (av)
Altviool (av)

Repetities:

Locatie:
Het orkest repeteert elke maandagavond van 19:30 uur tot 22:15 uur in de Oosterkerk, E. Thomassen á Thuessinklaan 1, Groningen.

Open repetities:
Je bent elke repetitie van harte welkom om een kijkje te nemen of mee te spelen met het orkest. Er kan dan een auditie gepland worden en afhankelijk van jouw instroommoment wordt gekeken of het haalbaar is om mee te spelen met het concert.

Geen instrument? Wel meespelen!
Heb je helaas niet de beschikking over je eigen instrument maar zou je wel graag in ons orkest meespelen? Geen nood! Bragi is aangesloten bij het Muziekinstrumentenfonds Groningen en heeft zodoende beschikking over onder andere violen, altviolen, contrabassen en enkele blaasinstrumenten. Deze instrumenten kunnen bij lidmaatschap van onze vereniging kosteloos geleend worden. Voor meer informatie over de mogelijkheden en de instrumenten, stuur een mail naar [email protected]

Contact:
Mail: [email protected],  
Telefoon: +31626745949