Concerten

90-koppig projectkoor werkt aan Requiem van Mozart

Verbinding krijgt vorm – zingen voor en met Oekraïne
4 nov. 15.30 en 19.30 te Sappemeer

De zangers stróómden toe, nadat organist en dirigent Wim van de Laar aangaf wel te voelen voor nóg een project. Eerder dit jaar dirigeerde hij het indrukwekkende Stabat Mater van Karl Jenkins in de St.-Willibrorduskerk te Sappemeer. Een groot projectkoor met leden uit Sappemeer en wijde omgeving en studentenorkest Bragi studeerden het werk in en met twee keer een afgeladen volle kerk werden de twee bijzondere diensten op Goede Vrijdag memorabele gebeurtenissen. Enkele weken later was er een reünie voor de zangers, en als vanzelf kwam de vraag: Wim, wil je nóg een project doen?

Intense ervaring

Want voor vele koorzangers was het een geweldige en unieke ervaring om in zo’n groot koor (van 85 zangers) een groot koorwerk tezingen, met een écht orkest van maar liefst 45 musici. Helemaal als je niet zo veel of zelfs géén zangervaring hebt. ‘Werkelijk een on-ver-ge-te-lij-ke belevenis, dit stuk is zó intens, hier komt niks meer overheen’ zei een van de zangers met nadruk.

Dodenmis passende keuze voor 4 november

Inmiddels is er dus weer een projectkoor samengesteld met een heel goede balans tussen mannen- en vrouwenstemmen. Wekelijks wordt er gerepeteerd om op zaterdag 4 november twee concerten met het Requiem van Mozart te geven. Die datum van 4 november is niet toevallig: 1 en 2 november, de dagen van Allerheiligen en Allerzielen, zijn vooral in de katholieke kerk betekenisvolle dagen. En op 26 november, de laatste zondag van het liturgisch jaar, wordt in veel protestantse kerken stilgestaan bij hen die het afgelopen jaar zijn overleden. Een concert waarop een requiem, een dodenmis, klinkt, is rond deze tijd van het jaar heel passend.

Twee dubbelconcerten met Dzvinochok

Dirigent Wim van de Laar is ook al vele jaren hij betrokken bij de concertreizen van het Oekraïense top-jongenskoor Dzvinochok uit Kyiv in Nederland. Vorig jaar werd dit koor voor het eerst vergezeld door het top-koor Vognyk (meisjes en jonge vrouwen). Beide koren komen begin november opnieuw naar Nederland. Op vrijdag 3 november worden ze voor een eigen concert in onze Grote Kerk te Veendam verwacht. Een dag later werken ze mee aan de twee dubbelconcerten (’s middags en ’s avonds) op zaterdag 4 november: vóór de pauze zingen beide Kyiv-koren een deel van hun eigen programma, na de pauze zingen tien Oekraïense sopranen en alten mee in het projectkoor voor het Requiem van Mozart. Juist dít ontroerende werk uitvoeren, mét zangers uit Kyiv, en wetende wat de situatie in Oekraïne is, zal voor alle musici en bezoekers nog iets toevoegen aan de troost die we elkaar willen geven en de verbinding die we met elkaar voelen. Het studentenorkest Bragi uit Groningen gaat het koor begeleiden.

Kaarten

Wie voor dit bijzondere concert op 4 november alvast een kaartje (€ 10,00 ‘all-in’) wil reserveren kan contact opnemen met Rieks Jager, tel. (06) 4390 4243 of e-mail rieks.jager (at) mailfence.com. Geeft u dan wel aan of u een kaartje voor de middag (15.30) of voor de avond (19.30) wilt?

4 november, aanvang 15.30 en 19.30, in de RK St.-Willibrorduskerk, Noorderstraat 154 te Sappemeer.

A-capellakoorconcerten - The Food of Love

7 & 8 juli 2023

Op 7 en 8 juli geeft het a-capellakoor – geheel binnen het jaarthema “Romantisch Bragi” –  een concert over de liefde. Alle thema’s komen langs, van hartverscheurend liefdesverdriet tot zoete serenades. Onder andere passeren composities van M. Franck, Verdi en Whitacre de revue, en zingt het a-capellakoor een arrangement van Purcells ‘If Music be the Food of Love’, de naamgever van dit concertprogramma.

Fotograaf: Noah Venema

Zomerconcert Grootkoor en Orkest - Bragi in Bloei

1 & 2 juli 2023

Op 1 en 2 juli zal het orkest en grootkoor hun zomerconcerten geven. In het kader van het liefdesthema, zal het orkest de vierde symfonie van Anton Bruckner, ook bekend als ‘Die Romantische’, uitvoeren. Daarnaast zal het orkest en grootkoor gezamenlijk ‘From the Bavarian Highlands’ van Edward Elgar en ‘Meeresstille und Glückliche Fahrt’ van Ludwig von Beethoven uitvoeren. Gezamenlijk vormen deze stukken een fantastische uitsmijter voor Bragi’s liefdesjaar.

Fotograaf: Noah Venema

0
    0
    Winkelmandje
    Your cart is emptyReturn to Shop