Grootkoor

Het grootkoor is de oudste geleding van onze vereniging die ooit begon als Heerenzanggezelschap onder de vleugels van Vindicat atque Polit. Vandaag de dag telt het grootkoor ongeveer 40 leden. Het grootkoor kent geen audities: iedereen die zingen leuk vindt en enig muzikaal gevoel heeft mag lid worden.

Twee keer per jaar voert het koor één of meerdere werken uit met het orkest van Bragi. Dit kan van alles zijn, van muziek uit de barok tot composities van nog levende componisten. Werken die recent de revue gepasseerd hebben, zijn bijvoorbeeld het Requiem van Mozart, het Requiem van Fauré en de Matthäus Passion van J.S. Bach. Maar ook de bladmuziek van hedendaagse werken als het Magnificat van Rutter verscheen recent nog in de koormap.

Per seizoen (een academisch jaar heeft twee seizoenen) worden er twee repetitieweekenden gehouden waarvan één weekend voor het grootkoor en één repetitieweekend voor grootkoor en orkest. Deze weekenden leveren een flinke muzikale vooruitgang, een hoop gezelligheid en slaaptekorten op.

Het programma voor het academisch jaar 2022-2023 is als volgt:
 • Winterconcert:
  J.S. Bach: Weihnachtsoratorium
 • Valentijnsconcert:
  G. Verdi: Slavenkoor (Va pensiero) uit: Nabucco
  G. Verdi: Libiamo, ne’ lieti calici uit: La Traviata
  G. Puccini: Zoemkoor (Humming Chorus) uit: Madame Butterfly
  E. Rautavaara: Ludus Verbalis
 • Zomerconcert:
  J. Brahms: Schicksalslied
  L. van Beethoven: Meeresstille und Glückliche Fahrt
  J. Sibelius: The Captive Queen

  Verder bouwt het grootkoor sinds 2003 samen met het orkest aan een traditie van buitenlandse reizen: in december 2003 werd Budapest bezocht op uitnodiging van het orkest van de Technische Universiteit en in mei 2005 namen beide geledingen deel aan een internationaal festival in Belfort (Frankrijk). In 2007 zijn is het grootkoor op reis geweest in Toscane waar zij voor een vergelijkbaar festival concerten gaf op verschillende prachtige locaties. In de zomer van 2009 is het grootkoor naar Madrid geweest en is er gezongen  op verschillende festivals. In 2011 ging de tournee naar Krakau en Warschau in Polen en in 2013 heeft het grootkoor, samen met het orkest Kroatië, concerten gegeven in Zagreb, Karlovac en Pula. In 2015 ging de reis naar Zürich en Bologna en afgelopen zomer zijn we naar Praag, Bratislava en Leipzig geweest. In Bratislava heeft Bragi meegedaan aan het International Youth Music Festival, waar goud en zilver zijn binnengesleept!

  Vanaf april 2008 staat het grootkoor onder leiding van de Leeuwarder dirigent Jeroen Helder, die ook op de concerten de gezamenlijke stukken van grootkoor en orkest dirigeert. Naast het grootkoor van Bragi is hij ook als dirigent verbonden aan een aantal koren in en rondom Leeuwarden en geeft Jeroen zang- en pianolessen.

  Praktische informatie

  Geen auditie
  Om bij het grootkoor te mogen zingen hoef je geen auditie te doen; iedereen is welkom om te komen zingen! Een zekere basiskennis qua muziektheorie en noten lezen is natuurlijk mooi meegenomen, maar absoluut niet noodzakelijk.

  Repetities:
  Het grootkoor repeteert elke maandagavond van 19:30 uur tot 22:15 uur in de Oosterkerk in Groningen (E. Thomassen à Thuessinklaan 1)

  Open repetities:
  Je bent bij iedere reguliere repetitie van harte welkom om een kijkje nemen, mee te doen en te ontdekken of het grootkoor wat voor jou is!

  Contact:
  Mail: grootkoorcommissaris@bragi.nl